ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το χωριό Λάλας απέχει μόλις 10 λεπτά από την Αρχαία Ολυμπία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για μία πληθώρα δραστηριοτήτων.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και η Αρχαία Πίσσα, ενώ λίγο πιο μακριά η Αρχαία Ήλιδα και ο Επικούριος Απόλλωνας. Για τους λάτρεις της φύσης δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για ξεκούραση του μυαλού μας από το οροπέδιο της Φολόης με τις δεκάδες διαδρομές στο δάσος, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τους καταρράκτες, ακόμη και τις κορυφές. Ανάλογες διαδρομές υπάρχουν και για τους λάτρεις του ποδηλάτου, της ιππασίας, της αναρρίχησης, του trail running, του αγωνιστικού προσανατολισμού, του rafting και kayak και πολλών άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων και extreme sports.

​Το δρυοδάσος της Φολόης προσφέρει απόλυτη ηρεμία και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για απλές ασκήσεις γυμναστικής, γιόγκα κ.τ.λ.

Λίγο πιο μακριά και σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από τον Λάλα μπορείτε να επισκεφθείτε δυο διαφορετικά οικοσυστήματα, τη λίμνη Καϊάφα και τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, τα οποία είναι ενταγμένα όπως και η Φολόη στο πρόγραμμα Natura 2000. Στην ίδια περίπου απόσταση συναντάμε και τις υπέροχες παραλίες Σαμικό, Κουρούτα, Παλούκι, Σκαφιδιά κ.ά.
 
Αν το χόμπι σας αφορά στη φωτογράφιση, τότε βρίσκεστε στο ιδανικό μέρος για να αποθανατίσετε παρθένες περιοχές πλούσιες από βλάστηση, αλλά και να παρατηρήσετε τα αναπαραγόμενα είδη πουλιών. Παράλληλα, η μορφολογία και ο φωτισμός του οροπεδίου σάς δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσετε τα άστρα και  να περάσετε μερικά όμορφα βράδια στα ξέφωτα, μέσα στην καρδιά του δάσους.

image-310079-topothesia6.jpg

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το χωριό Λάλας

Στον Λάλα, αλλά και σε διάφορους συνοικισμούς στην περιοχή της Φολόης έμεναν Αλβανοί, γνωστοί για την πολεμικότητα και την ανδρεία τους, που αποτελούσαν υπολείμματα των Αλβανών επιδρομέων του 1770 στην Ελλάδα. Οι Λαλαίοι επιχειρούσαν συνεχείς επιδρομές, εναντίον Ελλήνων και Τούρκων γαιοκτημόνων βάζοντας φωτιά και καταστρέφοντας τα χωριά στους κάμπους της Γαστούνης και του Πύργου Ηλείας, κυριαρχώντας με αυτόν τον τρόπο στην Ηλεία και την Ολυμπία.
 
Σε μία από τις μεγάλες συγκρούσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 21, στη μάχη του Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821), οι Έλληνες πέτυχαν σπουδαία νίκη ενάντια των Λαλαίων και βοήθησαν στην ευνοϊκή εξέλιξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο.